Ziemniaki na chłodno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki dokładnie szorujemy, gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach, a następnie odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
2.Ogórki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w piórka. Koperek myjemy, dokładnie osączamy i drobniutko siekamy. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy do śmietany lub jogurtu, mieszamy, dodajemy starte ogórki i koperek i ponownie mieszamy.
3.Wystudzone ziemniaki obieramy, jeśli są duże, kroimy w plastry lub sporą kostkę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy pokrojoną cebulę. Całość polewamy sosem ogórkowo-koperkowym i mieszamy. Podajemy jako sałatkę lub dodatek do dań mięsnych.
Komentarze