Ziemniaki nadziane boczkiem

0 (0 ocen)

  • 35 min

Takie ziemniaczki najlepiej smakują z czosnkowym sosem.

  • 35 min

Składniki:

  • -5 dużych ziemniaków
    -około 600 ml rosołu
    -6 plastrów boczku
    -przyprawa do ziemniaków
    -sól,papryka ostra do smaku
    -3 ząbki czosnku

Ziemniaki nadziane boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać,umyć,naciąć w kilku miejscach.Gotować w rosole w przez około 6 minut.Następnie odcedzić , oprószyć papryka solą i przyprawą .Boczek pokroić na mniejsze cienki paski,delikatnie włożyć w każde nacięcie.Tak przygotowane ziemniaki przełożyć do wyłożonej folią blaszki,wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35-40 min w temp.180 st.C.Pod koniec pieczenia posypać ziemniaki drobno pokrojonym czosnkiem ,przykryć folią aluminiową.Podać zaraz po upieczeniu z czosnkowym sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy