Ziemniaki nadziewane grzybami

0 (0 ocen)

Ten przepis gości w naszej rodzinie od wielu pokoleń. Smakuje również tym, którzy za grzybami raczej nie przepadają.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

    Nadzienie:
    5 dag grzybów
    1 cebula
    4 dag masła
    0,5 łyżki soli
    pieprz
    1 jajo
    zielona pietruszka

    Zasmażka:
    3 dag masła
    3 dag mąki
    1/8 l śmietany
    1/2 l wywaru grzybowego na sos

Ziemniaki nadziewane grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wybrać ziemniaki równej wielkości, obrać, wydrążyć środki, gotować je kilka minut.
  • 2. Na nadzienie posiekać ugotowane grzyby, przysmażyć je na maśle z cebulą, dodać łyżkę ugotowanych i przetartych ziemniaków, pozostałych z wydrążenia, zieloną pietruszkę, sól, pieprz i jajo, wymieszać.
  • 3. Nadziewać wydrążone ziemniaki, ułożyć je w rondlu, wlać trochę grzybowego smaku, dusić wolno pod pokrywą.
  • 4. Zrobić zasmażkę z masła, mąki, rozcieńczyć smakiem grzybowym, zmieszać ze śmietaną, wlać sos do ziemniaków, dusić, aż będą miękkie.

Porady

Grzyby można zastapić też pieczarkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy