Ziemniaki pieczone w solno-mącznej mieszance

0 (0 ocen)

  • 60 min

ziemniaki w ten sposób upieczone smakują , jak z ogniska

  • 60 min

Składniki:


  • ziemniaki w mundurkach ok. 1 kg
    sól 3 łyżki
    mąka ziemniaczana 6 łyżek
    woda

Ziemniaki pieczone w solno-mącznej mieszance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C.
  • 2. ziemniaki dokładnie umyć, wyszorować i wysuszyć
  • image-02it5wb 3. do miseczki wyspać mąkę i sól w proporcji 2 : 1 i dokładnie wymieszać
  • image-1ajxbmn 4. do talerza wlać wodę, nawilżyć w niej każdy ziemniak, a następnie obtoczyć dokładnie w mieszance soli i mąki (ziemniaki nawilżamy wodą aby mąka z solą dokładnie oblepiła ziemniaki)
  • 5. obtoczone ziemniaki nakłuć za pomocą widelca w kilku miejscach, ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego do 220 stopni C. piekarnika. Piec w zależności od wielkości ziemniaków ok. 50 -60 minut.

Porady

Ziemniaki można podać do mięsa, ryby. Dobrze też smakują z masłem, różnymi sosami np. czosnkowym, twarożkiem (gzikiem) albo innymi ulubionymi sosami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy