Ziemniaki pieczone w solno-mącznej mieszance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C.
2.ziemniaki dokładnie umyć, wyszorować i wysuszyć
3.do miseczki wyspać mąkę i sól w proporcji 2 : 1 i dokładnie wymieszać
4.do talerza wlać wodę, nawilżyć w niej każdy ziemniak, a następnie obtoczyć dokładnie w mieszance soli i mąki (ziemniaki nawilżamy wodą aby mąka z solą dokładnie oblepiła ziemniaki)
5.obtoczone ziemniaki nakłuć za pomocą widelca w kilku miejscach, ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego do 220 stopni C. piekarnika. Piec w zależności od wielkości ziemniaków ok. 50 -60 minut.
Porady
Ziemniaki można podać do mięsa, ryby. Dobrze też smakują z masłem, różnymi sosami np. czosnkowym, twarożkiem (gzikiem) albo innymi ulubionymi sosami.
Komentarze