Ziemniaki pieczone z dynią marynowaną

0 (0 ocen)

  • 15 min

Bardzo apetyczny dodatek do obiadu zamiast zwykłych, nudnych ziemniaków.

  • 15 min

Składniki:

  • dynia w lekkiej marynacie,

    ½ kg ziemniaków,

    Sól, pieprz,

    Zioła – świeże lub suszone: tymianek, oregano, majeranek

    Dynia w marynacie:

    Kawałek dyni,

    4 ząbki czosnku,

    3 łyżki octu winnego,

    Oliwa,

    Sól, pieprz,

    2 liście laurowe,

    Parę ziaren ziela angielskiego

Ziemniaki pieczone z dynią marynowaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej kolejności przygotowujemy dynię w marynacie, która musi nabrać aromatu z marynaty ( około 3 dni trzymamy w lodówce). Dynię obieramy i kroimy na małe kawałki. W słoiku układamy dynię, pokrojony w plasterki czosnek, dodajemy soli, grubego pieprzu, liść laurowy, ziele angielskie; w takiej kolejności układamy dwie lub trzy warstwy. Całość zalewamy oliwą i octem winnym. Przechowujemy w lodówce.
  • 2. Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki, które solimy, następnie dynię z czosnkiem z marynaty, zioła a na koniec znowu pokrojone w plasterki ziemniaki.
  • 3. Całość solimy z wierzchu, polewamy oliwą, przykrywamy folią i zapiekamy w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni i pieczemy około 30/40 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze 15 minut. Tak upieczone ziemniaki można posypać parmezanem lub innym pikantnym serem.

Komentarze

Podobne przepisy