Ziemniaki pod pierzynką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Są pyszne i bardzo proste do zrobienia.

Składniki:

  • ● 1/2 kg ziemniaków podobnej wielkości
    ● łyżeczka masła
    ● 4 łyżki oleju
    ● 25 dag żółtego sera
    ● łyżeczka nasion kminku lub czarnuszki
    ● sól, pieprz

Ziemniaki pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie szorujemy
    i osuszamy papierowym
    ręcznikiem kuchennym.
    Przekrawamy wzdłuż
    na pół i układamy przekrojoną
    stroną do góry na posmarowanej olejem blasze. Oprószamy
    solą i pieprzem.
    Obkładamy wiórkami masła.
    Pieczemy 40 minut w piekarniku
    rozgrzanym do temperatury
    200 °C.
  • 2. Ser ścieramy na tarce
    o grubych oczkach. Posypujemy
    ziemniaki. Zapiekamy
    ok. 6 minut. Następnie posypujemy
    kminkiem. Pieczemy
    jeszcze 5 minut.

Porady

Aby ziemniaki szybciej się upiekły, można je wcześniej obgotować 10 minut w osolonej wodzie.

Notka redakcyjna

PPWS_07-2011

Komentarze

Podobne przepisy