Ziemniaki w plasterkach

0 (0 ocen)

  • 40 min

Szybkie i bardzo smaczne danie. Często przyrządzam je mojemu chłopakowi, jest nim zachwycony:D

  • 40 min

Składniki:

  • 5-6 dużych ziemniaków
    1 cebula
    1 kiełbasa (dowolna) lub boczek
    smalec
    pieprz,sól
    koperek

Ziemniaki w plasterkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i kroimy w małe piórka. Kiełbasę kroimy w małą kostkę, razem z cebulą podsmażamy na niewielkiej ilości smalcu. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki ok 2-3 mm( można też je zetrzeć na tarce do tego przeznaczonej). Doprawiamy ziemniaki solą i pieprzem, posypujemy koperkiem. Dodajemy do podsmażonej cebuli i kiełbasy, po czym smażymy razem na średnim ogniu przez około 15 minut. Często mieszamy. Po usmażeniu się ziemniaków podajemy je na ciepło bez dodatków lub też z maślanką lub kefirem.

Porady

Warto zamiast patelni używać rondla do smażenia ziemniaków. Wtedy nie wysypiemy ich podczas mieszania.

Komentarze

Podobne przepisy