Ziemniaki z mięsnym farszem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis dostałam od koleżanki jednak wymagał małego ulepszenia z mojej strony. Danie na pewno posmakuje każdemu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ok. 30 ziemniaków średniej wielkości (tyle mieści się w brytfance)
    0,5kg mięsa mielonego
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    przyprawy: sól, pieprz, oregano,majeranek, ostra czerwona papryka itp.

    SOS SEROWY:
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    2 szkl. mleka
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    15dag startego sera żółtego
    majonez

Ziemniaki z mięsnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i wydrylować w środku dziury (Im większe dziury tym lepiej bo można włożyć więcej mięsa, wtedy jest smaczniejsze).
  • 2. Do mięsa mielonego dodać drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie przyprawy, koncentrat i wszystko wymieszać.
  • 3. Ziemniaki napełnić farszem i każdy z osobna po wierzchu posypać solą. Układać je dziurami do góry w wysmarowanej masłem brytfance. Piec pod przykryciem 30 min. w temp. 220 stopni.
  • 4. Sos: w rondelku rozpuścić masło następnie dodać mąkę, kiedy masa zgęstnieje dodać odrobinę mleka. Postępować tak aż do skończenia mleka. Następnie dodać gałkę, ser i chwilę gotować aby ser się rozpuścił.
  • 5. Brytfankę wyjąć z piekarnika. Na każdy ziemniak położyć pół łyżeczki majonezu i zalać sosem serowym. Piec pod przykryciem 45 minut temp. 220 stopni.

Porady

Można dodać więcej przypraw do mięsa gdyż ziemniaki są mniej doprawione.

Komentarze

Podobne przepisy