Przepis dostałam od koleżanki jednak wymagał małego ulepszenia z mojej strony. Danie na pewno posmakuje każdemu.
2 godz.
Składniki:
ok. 30 ziemniaków średniej wielkości (tyle mieści się w brytfance)
0,5kg mięsa mielonego
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz, oregano,majeranek, ostra czerwona papryka itp.
SOS SEROWY:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szkl. mleka
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
15dag startego sera żółtego
majonez
Ziemniaki z mięsnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać i wydrylować w środku dziury (Im większe dziury tym lepiej bo można włożyć więcej mięsa, wtedy jest smaczniejsze).
2.Do mięsa mielonego dodać drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie przyprawy, koncentrat i wszystko wymieszać.
3.Ziemniaki napełnić farszem i każdy z osobna po wierzchu posypać solą. Układać je dziurami do góry w wysmarowanej masłem brytfance. Piec pod przykryciem 30 min. w temp. 220 stopni.
4.Sos: w rondelku rozpuścić masło następnie dodać mąkę, kiedy masa zgęstnieje dodać odrobinę mleka. Postępować tak aż do skończenia mleka. Następnie dodać gałkę, ser i chwilę gotować aby ser się rozpuścił.
5.Brytfankę wyjąć z piekarnika. Na każdy ziemniak położyć pół łyżeczki majonezu i zalać sosem serowym. Piec pod przykryciem 45 minut temp. 220 stopni.
Porady
Można dodać więcej przypraw do mięsa gdyż ziemniaki są mniej doprawione.
Komentarze