Cudownie aromatyczne za sprawą pomarańczy i mięty.To chyba najlepsze ziemniaki jakie do tej pory pojawiły się u mnie na stole.Miło było patrzeć jak chłopaki wyjadają ziemniaki,które w momencie znikały
Ziemniaki zapiekane z masłem miętowo-pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki dokładnie myjemy,skórkę pozostawiamy.Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty kurkumy i ząbka czosnku.Kiedy ziemniaki się gotują możemy przygotować masło smakowe.Do dobbrej jakości masła dodajemy drobno posiekaną miętę i startą skórkę z pomarańczy.Dorawiamy solą i pieprzem.Dodajemy również jeden ząbek rozgnieconego czosnku.Wszystko razem dokładnie rozcieramy.Ugotowane ziemniaki przekładamy do żaroodpornego naczynia.Każdy ziemniak rozgniatamy.Ja użyłam do tego łyżkę drewnianą.Nakładamy na środek ziemniaka masło smakowe.Wierzch delikatnie posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym.Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 200'C.
Inspiracja:Zdrowa kuchnia sowy
Komentarze