Ziemniaki zapiekane z szynką

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Obiad szybki i prosty w przygotowaniu, a robi wrażenie. Danie doskonale smakuje podane z sałatką lub sosem jogurtowym.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 800g ziemniaków

    8 pieczarek

    4 plastry szynki (ja daję schwarzwaldzką)

    1 cebula

    8 jaj

    sól, pieprz, tymianek

    olej

    odrobinę sera około 50g (ja daję dojrzewający np. Grana Padano)

Ziemniaki zapiekane z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki, obgotować około 1-2minut. Wyłożyć nimi foremki. Zapiec 10 minut w piekarniku.

    2.Pieczarki pokroić w kostkę, podsmażyć, doprawić pieprzem i solą. Rozłożyć na podopieczne ziemniaki.

    3.Szynkę pokroić na paski, położyć na pieczarki. Wbić jajo. Lekko posolić, dodać pieprzu. Posypać serem, zapiekać jeszcze około 15 minut w 200c.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy