Ziemniaki ze śledziami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moja rodzina bardzo lubi śledzie. Ta przekąska cieszy się więc dużym powodzeniem.

Składniki:

  • ● 2 małe matiasy
    ● 4 ziemniaki
    ● pomidor
    ● kilka rzodkiewek
    ● natka pietruszki
    ● kilka liści sałaty
    ● ew. majonez
    ● sól
    Marynata:
    ● 4 łyżki oleju
    ● 2 łyżki soku z cytryny
    ● szczypta cynamonu
    ● 6 ziarenek czarnego pieprzu

Ziemniaki ze śledziami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki ze śledziami 1. Śledzie moczymy w zimnej
    wodzie ok. 1,5 godziny. Płuczemy
    i osuszamy.
  • 2. Przygotowujemy marynatę:
    olej mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy cynamon
    i pieprz. Marynatą zalewamy
    śledzie i odstawiamy na pół
    godziny.
  • 3. Rybę kroimy w poprzek
    w 0,5-cm paski. Rzodkiewki
    kroimy w plasterki, a połowę
    pomidora w małe cząstki.
  • 4. Ziemniaki obieramy i myjemy.
    Gotujemy w osolonej wodzie.
    Odcedzamy, studzimy
    i kroimy wzdłuż na pół. Środki
    wydrążamy
  • 5. Do każdej połówki ziemniaka
    wkładamy po 3 paski
    śledzia, cząstki pomidora
    i 2-3 plasterki rzodkiewki.
    Układamy na talerzu wyłożonym
    sałatą. Dekorujemy natką
    pietruszki, resztą pomidora,
    rzodkiewek i ewentualnie
    majonezem.

Porady

● Ziemniaki będą smaczniejsze i bardziej aromatyczne, jeśli posypiemy je przyprawą do ziemniaków, owiniemy folią aluminiową i upieczemy w piekarniku. ● Przystawkę można podać z sosem jogurtowo-koperkowym lub tzatziki.

Notka redakcyjna

PP_12-2010

Komentarze

Podobne przepisy