Zimna drożdżówka

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Można podawać do kawy w domu albo zapakować i zabrać na piknik....

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka pszenna: 250 gramów
    - masło: 125 gramów
    - drożdże swieże: 25 gramów
    - jajka: 1 sztuka
    - cukier: 1 łyżeczka
    - mleko: 125 mililitrów
    - sól: 1 szczypta
    - mąka pszenna (do podsypania): 3 łyżki
    NADZIENIE:
    - powidła: 3 łyżki
    - lukier: 0.5 szklanki

Zimna drożdżówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W zimnym mleku z solą i cukrem, rozpuścić drożdże.
  • 2. Mąkę z margaryną posiekać, dodać jajko i mleko z drożdżami. Szybko zagnieść ciasto, oprószyć mąką. Zawinąć w płótno, włożyć do zimnej wody.
  • 3. Jak ciasto wypłynie, rozwałkować podsypując mąką na grubość 0,5 cm. Pokroić paski 7x10 cm. Nałożyć powidła , zlepić brzegi lekko ponacinać.
  • 4. Piec w temperaturze 170 stopni, około 30 minut do zrumienienia. Polukrować jeszcze ciepłe drożdżówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy