Dlaczego Zimny Drań? Bo kusi swoim zapachem i wyglądem na zjedzenie :)) Tanie, pyszne ciasto bez wyrabiania. Z owocami sezonowymi lub mrożonymi. :) Wybornie smakuje z kubkiem mleka lub kawy.
Zimny drań drożdżowy:) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski pokruszyć drożdże i posypać je cukrami i roztrzepanymi jajkami. Wlać mleko i olej. Przesiać do tego 2 szklanki mąki. Nie mieszać składników, odstawić miskę na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie przesiać pozostałe 2 szklanki mąki, sól oraz aromat. Dopiero teraz wszystko wymieszać najlepiej drewnianą łyżką. Wylać na natłuszczoną dużą blachę. Na wierzch rozłożyć owoce ( u mnie to były śliwki odsączone z kompotu). Z zimnej margaryny, cukru i mąki zrobić kruszonkę, posypać owoce. Wstawić do zimnego piekarnika i piec ok 40-45 minut w 175C.
Komentarze