Sernik na zimno

0 (0 ocen)

Robi się go w niecałe pół godziny a lubią go wszyscy.

Składniki:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
    1,5 szklanki cukru pudru
    125 g margaryny
    4 jajka
    1 opak. żelatyny (50g)
    200 g herbatników
    150 g rodzynek
    puszka ananasa
    torebka cukru migdałowego/ waniliowego
    1 galaretka agrestowa
    2 galaretki Mojito Winiary

Sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę ucieramy na puch, dodajemy żółtka, cukier migdałowy, cukier puder i ser. Ucieramy na gładką masę. Rodzynki moczymy i dodajemy do sera. Białka ubijamy na sztywno.
  • 2. Żelatynę namaczamy w szklance wody. Gdy napęcznieje podgrzewamy ją na małym ogniu i dodajemy do masy. Mieszamy delikatnie z białkami.
    Dno tortownicy wykładamy herbatnikami i wylewamy na nie masę serową.
    Wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do lodówki. Po godzinie sernik powinien być stężony.
  • ananasy na serniku 3. Na powierzchni sernika ułożyć plastry ananasa.
    Galaretki rozpuścić zgodnie z przepisem na opakowaniu i tężejącymi zalać ananasy.

Porady

Do każdego plastra ananasa wsadziłam żurawinę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy