Zimowa botwinka

0 (0 ocen)

  • 25 min

Każdemu zimą trochę lata. Przepis od mamy..

  • 25 min

Składniki:

  • Buraczki z przerywania z liśćmi - dwa średnie pęczki
    Kwasek cytrynowy 1 małe opakowanie
    Szczypta soli
    Woda

Zimowa botwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Młode buraczki z jeszcze niewykształconym korzeniem dokładnie oczyścić z zewnętrznych najstarszych liści, przyciąć końce korzeni, bardzo starannie umyć i drobno pokroić, razem z liśćmi. Zalać niewielką ilością wrzącej wody, osolić , dodać kwasek cytrynowy.Gotować około 5 minut. Nałożyć do słoja dostosowanego pojemnością do jednorazowego użycia.Pasteryzować 20 minut.Po otwarciu zimą gotowe są na zupę, która szczególnie zimą bardzo smakuje.

Porady

Zamiast kwasku cytrynowego można wycisnąć sok z cytryny.Ilości botwinki mogą być różne w zależności od jednorazowego zapotrzebowania.

Komentarze

Podobne przepisy