Zimowa surówka koperkowa

0 (0 ocen)

  • 15 min

Dzisiejsza propozycja to prosta i szybka w przygotowaniu oraz bardzo smaczna surówka koperkowa, która będzie idealnym dopełnieniem obiadu. Ta zimowa suróweczka świetnie komponuje się z rybami oraz różnego rodzaju potrawami mięsnymi.

  • 15 min

Składniki:

  • - 2 marchewki
    - 2 pietruszki
    - 1 jabłko
    - 2 ogórki konserwowe
    - 1 łyżka octu jabłkowego
    - 1,5 łyżki delikatnego majonezu
    - 1 łyżeczka koperku
    - 1 łyżeczka cukru pudru*
    - sól i pieprz

    * użyłam cukru pudru przygotowanego z cukru brzozowego (ksylitolu). Świetnie sprawdzi się także cukier puder brązowy.

Zimowa surówka koperkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki, pietruszki i jabłko obieramy ze skórki i wraz z ogórkami konserwowymi ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystko skrapiamy octem jabłkowym i dodajemy majonez wymieszamy z koperkiem i cukrem pudrem. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Surówkę odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. Życzę smacznego! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy