Zimowa z kapustą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jest doskonałym daniem na zimę, bo dodaje energii. Uwielbiają ją i dorośli, i dzieci.

Składniki:

  • 1/2 białej kapusty
    1/2 kg cienkiej kiełbasy
    20 dag boczku
    1,5 kg ziemniaków
    30 dag żółtego sera
    2 cebule
    1/2 szkl. oleju
    1/2 szkl. wody
    łyżka ziół prowansalskich
    sól
    pieprz

Zimowa z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę szatkujemy. Kiełbasę, boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki.
  • 2. W naczyniu żaroodpornym układamy: kapustę, kiełbasę z boczkiem, cebulę i ziemniaki, tworząc 2 lub 3 warstwy. Każdą przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Całość polewamy olejem i wodą.
  • 3. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i pozostawiamy pod przykryciem na 1-1,5 godz. Posypujemy serem i zostawiamy w piekarniku
    jeszcze na 5 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2009

Komentarze

Podobne przepisy