Jest doskonałym daniem na zimę, bo dodaje energii. Uwielbiają ją i dorośli, i dzieci.
Składniki:
1/2 białej kapusty
1/2 kg cienkiej kiełbasy
20 dag boczku
1,5 kg ziemniaków
30 dag żółtego sera
2 cebule
1/2 szkl. oleju
1/2 szkl. wody
łyżka ziół prowansalskich
sól
pieprz
Zimowa z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę szatkujemy. Kiełbasę, boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki.
2.W naczyniu żaroodpornym układamy: kapustę, kiełbasę z boczkiem, cebulę i ziemniaki, tworząc 2 lub 3 warstwy. Każdą przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Całość polewamy olejem i wodą.
3.Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i pozostawiamy pod przykryciem na 1-1,5 godz. Posypujemy serem i zostawiamy w piekarniku
jeszcze na 5 minut.
Komentarze