Zimowa zapiekanka z romanesco i dzikim łososiem pod pierzynką ziemniaczaną

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kalafior romanesco po podzieleniu na różyczki przypomina małe choineczki, dlatego postanowiłam zrobić z jego użyciem pyszną zimową zapiekankę.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
    200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
    gałka muszkatołowa
    łyżka chrzanu
    sól

    300 g dzikiego łososia
    sól
    pieprz kolorowy
    skórka z cytryny

    kalafior romanesco
    cytryna

Zimowa zapiekanka z romanesco i dzikim łososiem pod pierzynką ziemniaczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przecieramy, dodajemy śmietanę, chrzan, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

    Romanesco dzielimy na różyczki, zalewamy zimną wodą z cytryną, aby pozbyć się ewentualnych żyjątek. Wodę odlewamy, różyczki układamy na dnie szklanego naczynia żaroodpornego - będą wyglądać jak las choinek.

    Na romanesco układamy połowę masy ziemniaczanej. Układamy pokrojonego w kostkę łososia,posypujemy solą, pieprzem oraz skórką z cytryny.

    Przykrywamy pozostałymi ziemniakami. Zapiekamy w 200°C przez 20 minut. Po upieczeniu zapiekanka wygląda jak las choinek pokryty śniegiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy