Ciasto zimowe słoneczko

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo szybkie ciasto dla leniwych:) ale za to bardzo pyszne.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 galaretki cytrynowe
    4-5 jabłek

    Krem karpatkowy
    Pół szkl wiórków kokosowych
    100 g margaryny ,,palmy,,

    2 Budynie śmietankowe
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 jajka
    2 łyżki cukru

Ciasto zimowe słoneczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynam od upieczenia biszkoptu(blaszka 25*27)
    oddzielamy białko od żółtka, białka ubijamy z cukrem, do sztywnej piany dodajemy żółtka. Nastepnie wsypujemy budynie i mąkę, na sam koniec proszek do pieczenia. Pieczemy ok. 15-20 min w temp. 180℃.

    Krem gotujemy jak na opakowaniu. Studzimy. Po wystudzeniu ucieramy z margaryna, na koniec dodajemy wiórki kokosowe.

    Gdy piecze sie biszkopt a krem sie studzić obieramy jabłka (najlepiej do takiej samej blaszki wyłożyć papier do pieczenia i od razu do niej scieramy jabłka na kartce), starte jabłka zalewamy galaretka rozpuszczona
    w 3 szklankach wody. Odstawiamy do lodówki.

    Gdy galaretka zastygnie gotowy krem wykładamy na galaretkę i przykrywamy biszkoptem( mozna nasączyć ponczem). Odstawiamy do lodówki az zastygnie. Do blaszki przykładamy tace i odwracamy uzyskując idealnie płaski i równy wierzch. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy