Ciasto zimowe słoneczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynam od upieczenia biszkoptu(blaszka 25*27)
oddzielamy białko od żółtka, białka ubijamy z cukrem, do sztywnej piany dodajemy żółtka. Nastepnie wsypujemy budynie i mąkę, na sam koniec proszek do pieczenia. Pieczemy ok. 15-20 min w temp. 180℃.
Krem gotujemy jak na opakowaniu. Studzimy. Po wystudzeniu ucieramy z margaryna, na koniec dodajemy wiórki kokosowe.
Gdy piecze sie biszkopt a krem sie studzić obieramy jabłka (najlepiej do takiej samej blaszki wyłożyć papier do pieczenia i od razu do niej scieramy jabłka na kartce), starte jabłka zalewamy galaretka rozpuszczona
w 3 szklankach wody. Odstawiamy do lodówki.
Gdy galaretka zastygnie gotowy krem wykładamy na galaretkę i przykrywamy biszkoptem( mozna nasączyć ponczem). Odstawiamy do lodówki az zastygnie. Do blaszki przykładamy tace i odwracamy uzyskując idealnie płaski i równy wierzch. Smacznego :)
Komentarze