300 g marchewki
300 g selera korzeniowego
2 pory
300 g brukselki
2 cebule
40 g masła ghee
250 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka mąki z tapioki
2 łyżki kaparów z zalewy
200 ml śmietany 18%
sól, pieprz
Zimowe warzywa w sosie kaparowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew i seler umyłem, obrałem. Pory przekroiłem wzdłuż, starannie umyłem, oczyściłem. Brukselkę umyłem, oczyściłem. Cebulę pokroiłem w ósemki. Marchewki pokroiłem ukośnie na plastry grubości ½ cm. Pory i seler pokroiłem na kawałki.
Masło roztopiłem, na średnim ogniu podsmażyłem cebulę. Do cebuli dodałem pozostałe warzywa, smażyłem je 3 minuty na małym ogniu. Wlałem bulion. Doprawiłem solą i pieprzem. Gotowałem pod przykryciem ok. 15 minut.
Śmietanę wymieszałem ze skrobią ziemniaczaną. Zagęściłem warzywa, zagotowałem. Dodałem kapary razem z zalewą.
Komentarze