Zimowe warzywa w sosie kaparowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zimowe warzywa w sosie kaparowym

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g marchewki
    300 g selera korzeniowego
    2 pory
    300 g brukselki
    2 cebule
    40 g masła ghee
    250 ml bulionu warzywnego
    1 łyżeczka mąki z tapioki
    2 łyżki kaparów z zalewy
    200 ml śmietany 18%
    sól, pieprz

Zimowe warzywa w sosie kaparowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zimowe warzywa w sosie kaparowym 1. Marchew i seler umyłem, obrałem. Pory przekroiłem wzdłuż, starannie umyłem, oczyściłem. Brukselkę umyłem, oczyściłem. Cebulę pokroiłem w ósemki. Marchewki pokroiłem ukośnie na plastry grubości ½ cm. Pory i seler pokroiłem na kawałki.
    Masło roztopiłem, na średnim ogniu podsmażyłem cebulę. Do cebuli dodałem pozostałe warzywa, smażyłem je 3 minuty na małym ogniu. Wlałem bulion. Doprawiłem solą i pieprzem. Gotowałem pod przykryciem ok. 15 minut.
    Śmietanę wymieszałem ze skrobią ziemniaczaną. Zagęściłem warzywa, zagotowałem. Dodałem kapary razem z zalewą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy