Zimtsterne

0 (0 ocen)

  • 15 min

Migdałowe ciasteczka z rodem w Niemczech. Bardzo świąteczne i smaczne. Polecam.

  • 15 min

Składniki:

  • 400 gr zmielonych migdałów
    250 gr cukru pudru + do posypania blatu
    Szczypta soli
    3 białka
    2 łyżeczki cynamonu

Zimtsterne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały wymieszać z cynamonem.
    2 białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Cały czas ubijając dodać 150 gr cukru pudru.
  • 2. Dodać migdały i całość delikatnie wymieszać drewnianą chochlą. Ciasto zagnieść rękami (ciasto jest lekko klejące)
  • 3. Ciasto rozwałkować na posypanym cukrem pudrem blatem. Najlepiej rozwałkować ciasto między dwoma kawałkami folii spożywczej.
  • 4. Wykrawać gwiazdki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 5. Pozostałe białko ubić z odrobiną soli na sztywno i dodać pozostały cukier puder (100gr). Ubitym białkiem posmarować grubo gwiazdki.
  • 6. Piec 12-15 minut w temperaturze 150stC. Beza ma zostać biała.

Porady

Można również upiec ciasteczka tylko z połowy przepisu, wtedy należy użyć 1,5 białka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy