uwielbiam muffiny jak i moja rodzina dlatego powstał pomysł na taka wersję a pomysł zaczerpnięty z prasy.
20 min
Składniki:
350 g mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka suszonego tymianku
1 łyżeczka soli
150 g sera żółtego
1 duża cebula najlepiej czerwona
200 ml mleka
150 ml oleju
3 jajka
Dekoracja:
50 g startego żółtego sera
1 łyżeczka suszonego tymianku
Ziołowe muffiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulkę drobno pokroić w kostkę i zeszklić na 1 łyżce oliwy lub oleju. Mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą przesiać, dodać sól - wymieszać. Jajka rozkłócić wlać do nich olej i mleko. Do mokrych składników wsypać suche, wymieszaj. Następnie dodać starty żółty ser i tymianek, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na muffiny.
2.Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Pod koniec pieczenia wierzch muffinów posypać startym żółtym serem wymieszanym z tymiankiem.
Porady
Muffiny ziołowe idealnie pasują do barszczu czerwonego, do piwa lub jako przekąska.
Komentarze