ZIOŁOWE MUFFINY

0 (0 ocen)

  • 20 min

uwielbiam muffiny jak i moja rodzina dlatego powstał pomysł na taka wersję a pomysł zaczerpnięty z prasy.

  • 20 min

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
    1 łyżka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1 łyżka suszonego tymianku
    1 łyżeczka soli
    150 g sera żółtego
    1 duża cebula najlepiej czerwona
    200 ml mleka
    150 ml oleju
    3 jajka
    Dekoracja:
    50 g startego żółtego sera
    1 łyżeczka suszonego tymianku

Ziołowe muffiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulkę drobno pokroić w kostkę i zeszklić na 1 łyżce oliwy lub oleju. Mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą przesiać, dodać sól - wymieszać. Jajka rozkłócić wlać do nich olej i mleko. Do mokrych składników wsypać suche, wymieszaj. Następnie dodać starty żółty ser i tymianek, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na muffiny.
  • 2. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
    Pod koniec pieczenia wierzch muffinów posypać startym żółtym serem wymieszanym z tymiankiem.

Porady

Muffiny ziołowe idealnie pasują do barszczu czerwonego, do piwa lub jako przekąska.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy