Niby takie proste, ale jakie pyszne! uwielbiam placki, można je jeść same, z ketchupem, ze śmietaną albo zalane pysznym mięsnym sosem z dodatkiem surówki. można zrobić z nich wyśmienite roladki. od lat goszczą w domach w różnych postaciach .
Ziołowe placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach, lub za pomocą robota kuchennego. Identycznie postępujemy z obraną cebulą. Mieszamy ze sobą ziemniaki i cebulę. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, sól i zioła. Dokładnie mieszamy. Na głębokim rozgrzanym oleju kładziemy łyżką porcje masy ziemniaczanej i pieczemy placki o ulubionej grubości i wielkości. Smażymy na złocisty kolor z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym z tłuszczu.
Komentarze