Ziołowe placki ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 20 min

Niby takie proste, ale jakie pyszne! uwielbiam placki, można je jeść same, z ketchupem, ze śmietaną albo zalane pysznym mięsnym sosem z dodatkiem surówki. można zrobić z nich wyśmienite roladki. od lat goszczą w domach w różnych postaciach .

  • 20 min

Składniki:

  • 8 ziemniaków
    2 małe cebule
    jajko
    5łyżek mąki
    1,5 łyżeczki soli
    1 łyżeczka bazylii
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka tymianku
    olej

Ziołowe placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-25l0n2e 1. Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach, lub za pomocą robota kuchennego. Identycznie postępujemy z obraną cebulą. Mieszamy ze sobą ziemniaki i cebulę. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, sól i zioła. Dokładnie mieszamy. Na głębokim rozgrzanym oleju kładziemy łyżką porcje masy ziemniaczanej i pieczemy placki o ulubionej grubości i wielkości. Smażymy na złocisty kolor z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym z tłuszczu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy