Złocista Dorada z grilla

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ryby smakują wyśmienicie również z grilla, również domowego

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 2 dorady patroszone
    - płatki chilli (może być świeże)
    - 1/2 natki pietruszki
    - sól morska
    - oliwa
    - 2 limonki
    - 2 ząbki czosnku

Złocista dorada z grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Umyta dorada 1. Doradę myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i lekko nacinamy w trzech miejscach z obu stron.
  • Zamarynowana dorada 2. Przygotowujemy marynatę, mieszamy łyżkę oliwy z sokiem z jednej limonki, dodajemy patki chilli, sól morską, posiekaną natkę pietruszki i drobno posiekany czosnek. Tak przygotowaną marynatą nacieramy doradę by weszła w nacięcia i do środka wsadzamy po gałązce pietruszki. Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
  • Grillowanie rybki 3. Pieczemy na grillu z obu stron na złoty kolor.
  • Złocista Dorada z grilla 4. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami, limonką i pieczonymi warzywami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy