złociste muffiny z owocami

0 (0 ocen)

  • 35 min

Muffiny które zawsze wychodzą :) FENOMENALNIE puszyste, lekkie, wilgotne i pyszne muffiny. Dodatki możemy dobierać indywidualnie :) lubię czasem dorzucić do ciasta pokrojoną tabliczkę czekolady, rodzynki czy orzechy – zawsze wychodzi pysznie!

  • 35 min

Składniki:

  • przepis na 12 sztuk:
    185 g masła
    2 duże jajka
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru
    1,5 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki migdałowej
    200g jogurtu naturalnego
    2 łyżki śmietany 18%

    + opcjonalnie:
    1/2 tabliczka mlecznej czekolady lub garść orzechów włoskich lub garść żurawiny lub garść rodzynek

    + ulubione owoce: u mnie najczęściej wiśnie, maliny, jagody

Złociste muffiny z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić w rondlu. Mąki i sodę wymieszać ze sobą. Do miski wbić jajka i wsypać cukier, ubijać na wysokich obrotach miksera. Po chwili dodać roztopione masło – kontynuować ubijanie. Następnie dodać jogurt i śmietanę, gdy masa będzie jednolita, wsypać mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy czekoladę lub ulubione bakalie – mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia składników Formę na muffiny wyłożyć papilotkami, na nie wykładać porcjami ciasto: 1 łyżka ciasta – owoce – 1 łyżka ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 20-25 minut – do suchego patyczka.

Porady

do muffinek NIE nadają się: jabłka, winogrona, rabarbar -> pozostałe owoce śmiało możesz używać

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy