ZŁOCISTE ROGALIKI

0 (0 ocen)

  • 60 min

Rogaliki sa bardzo latwe w wykonaniu,bardzo dobre zarowno do kawy jak i na slodkie sniadanie.Ciasto jest krucho drozdzowe i nie potrzebuje czasu na wyrosniecie, dzieki czemu zaraz po wyrobieniu jest gotowe do formowania rogalikow i pieczenia.

  • 60 min

Składniki:

  • 500gr maki tortowej
    50gr drozdzy
    1 margaryna
    1/2 szklanki cukru
    2 jajka
    1/2 kubka duzej smietany
    cukier waniliowy
    dzem lub nutella
    cukier puder do posypania

Złociste rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Make i drozdze posiekac nozem,dodac obydwa rodzaje cukru,margaryne,jajka i wyrobic na jednolite ciasto.Podzielic na kilka czesci i kazda rozwalkowac na okolo 3mm, po czym pokroic na trojkaty dowolnej wielkosci(zalezy jakiej wielkosci chce sie miec rogaliki)Na kazdy trojkat nalozyc porcje dzemu,zwinac w rogalik,ulozyc na blaszce,posmarowac po wierzchu rozbitym bialkiem i piec 30 minut w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy