ZŁOCISTY KURCZAK W ROZMARYNIE

0 (0 ocen)

  • 50 min

Idealnie komponuje się z grillowanymi warzywami, lub pieczonymi ziemniaczkami.

  • 50 min

Składniki:

  • -500-600g piersi z kurczaka
    -1/2 łyżki mieszanki przypraw (kolendry, kminu rzymskiego, cynamonu, curry)
    -1/2 łyżki pieprzu ziołowego
    -1-2 łyżki sosu worcester
    -1 łyżka sosu sojowego
    -1 łyżka czosnku niedźwiedziego
    -sól morska
    -pieprz czarny (świeżo mielony)
    -kilka gałązek rozmarynu
    -2-3 łyżki oliwy
    -2 łyżki masła

Złocisty kurczak w rozmarynie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ZŁOCISTY KURCZAK W ROZMARYNIE 1.
    Osuszone piersi kurczaka kroimy ukośnie w plastry. Z podanych składników (z wyjątkiem rozmarynu i masła) robimy marynatę. Obtaczamy w niej mięso i pozostawiamy na ok 30 min.
    Na dobrze rozgrzana patelnię wrzucamy wcześniej przygotowane mięso i smażymy po 2 min z każdej strony. Dodajemy gałązki rozmarynu, masło i podlewamy odrobiną wody. Chwilę podduszamy.

Porady

Mięso powinno być lekko zrumienione i bardzo soczyste, a rozmaryn chrupiący.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy