Złota Rosa

0 (0 ocen)

  • 20 min

Jest to bardzo proste i szybkie do zrobienia ciasto, do którego nie trzeba żadnych wymyślnych składników. U mnie w domu zajada się nim cała rodzina.

  • 20 min

Składniki:

  • - 6 jajek
    - 1 i 3/4 szklanki cukru
    - 3 szklanki mąki
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - margaryna "Kasia"
    - 1/2 szklanki mleka
    - małe opakowanie malin (w zależności od upodobań, u mnie jest to połowa litrowego wiadereczka)

Złota rosa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włączamy piekarnik na 160 st.
    6 żółtek ucieramy mikserem z 1 szklanką cukru (białka do osobnej miski). Dodajemy powoli 3 szklanki mąki wymieszane z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Wlewamy 1/2 szklanki mleka, dodajemy 3/4 roztopionej "Kasi".
  • 2. Miksujemy wszystko na jednolite ciasto (będzie ono dość gęste i może ciężko się rozprowadzać).
  • 3. Blachę smarujemy resztą "Kasi" i łyżką wykładamy wyrobione ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na "góra-dół" ok. 30 min.
  • 4. Ubijamy 6 białek, jak będą sztywne to dodajemy 3/4 szklanki cukru i jeszcze chwilę ubijamy. Dodajemy maliny i delikatnie mieszamy łyżką.
  • 5. Wyciągamy ciasto z piekarnika, wylewamy pianę z malinami, rozsmarowujemy. Wkładamy z powrotem i zapiekamy ok. 20 min. (piekarnik ustawiamy na "góra").

Porady

Użyto blachę uniwersalną o wymiarach - długość: 39,5 cm / szerokość: 23,5 cm / wysokość: 6,0 cm. Możemy użyć większej ilości białek, wtedy piana będzie większa. Dlaczego "Złota Rosa"? Dlatego, że po wystygnięciu pojawiają się na pianie piękne, złote kropelki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy