Zmysłowy smakołyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
1. Białka ubić.Dodawać cukier,ubijać.Dodać żółtka,ubijając.
2.Wsypać mąkę z proszkiem,wymieszać.
3.Spód blaszki (25 cm) natłuścić.
4.Ciasto wlać do formy,wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec ok.35 minut w temp.170C.
Krem:
1.Kakao zagotować z mlekiem,wodą i cukrem,oraz tabliczką czekolady.
2.Margarynę,cukier puder i zimną masę kakaową wymieszać.
Ponadto :
rozpuścić galaretki ,do zimnej galaretki wsypać wiśnie .
Następnie:
1.Biszkopt przekroić na trzy części .
2.Jeden krążek posmarować masą czekoladową.
3.Następnie na masę wylać galaretkę z wiśniami ,przełożyć drugim krążkiem.
4.Na drugi krążek wyłożyć resztę masy (troszkę masy zostawić do udekorowania tortu) przełożyć trzecim krążkiem.
5.ciasto oblać polewą czekoladową ,udekorować wiśniami ,resztką masy oraz brzegi obsypać wiórkami kokosowymi.
Porady
Można użyć każdego rodzaju wiśni,ja dodałam w syropie z moich zimowych przetworów.
Wiśnie w syropie trzeba dokładnie odsączyć.
Komentarze