Żołądki w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żołądki myjemy pod bieżącą
wodą, osuszamy. Margarynę
roztapiamy na patelni. Żołądki
smażymy ok. 5 minut.
Następnie podlewamy wodą
i dusimy ok. 30 minut.
2.Marchewki, pietruszkę
i selera obieramy, myjemy
i kroimy w talarki. Cebule
obieramy i kroimy w kostkę.
Warzywa dodajemy do żołądków
i dusimy ok. 30 minut do
miękkości. Doprawiamy solą
i pieprzem.
3.Gałązkę koperku odkładamy,
resztę siekamy. Ziemniaki
obieramy, myjemy, kroimy
w kawałki i gotujemy do miękkości.
Odparowujemy i przeciskamy
przez praskę. Dodajemy
masło, posiekany koperek
i wlewamy mleko.
Dokładnie mieszamy. Purée
wykładamy na talerz, obok
wykładamy żołądki z warzywami.
Ziemniaki dekorujemy
koperkiem.
Komentarze