500 g żołądków z kurczaka
3 łyżki oleju
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
1/4 kalafiora
3 łyżki świeżego posiekanego koperku
250 g mrożonej mieszanki chińskiej
500 ml wody
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
mix chili jalapeno do smaku
5 łyżek sosu chili słodko pikantnego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Żołądki z kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Żołądki dokładnie oczyścić i umyć.
Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę ( nie musi być drobno ).
Kalafiora podzielić na różyczki.
Paprykę pozbawioną gniazda nasiennego opłukać i pokroić w paski.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić żołądki i podsmażyć na złoty kolor.
Dodać cebulę, i dalej smażyć.
2.Dodać przyprawy, sos chili, podlać wodą i dusić 5 minut.
Po tym czasie dodać paprykę, koperek, mieszankę chińską i kalafiora.
Wszystko dusić pod przykryciem do miękkości.
W razie potrzeby doprawić.
3.W niewielkiej ilości wody wymieszać mąkę ziemniaczaną i zagęścić nią powstały sos.
Zagotować i podawać np. z ryżem.
Komentarze