Żółte cebularze lubelskie

0 (0 ocen)

Pyszne krążki z ciasta drożdżowego, a na nim nadzienie z cebuli i maku. To przysmak z Lubelszczyzny, a od siebie dodałam trochę koloru :)

Składniki:

  • CIASTO:
    3 szklanki mąki pszennej
    2 jajka
    1 łyżeczka cukru
    25g drożdży
    1 szklanka mleka
    50 masła
    CEBULA:
    4 cebule
    1 łyżeczka kurkumy
    3 łyżki maku suchego
    4 łyżki oleju
    1 łyżeczka soli

Żółte cebularze lubelskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować w garnku wodę z dodatkiem kurkumy. Cebulę pokroić w grubą kostkę lub piórka i wrzucić na wrzątek. Gotować 5min. Odsączyć i przepłukać na sitku pod bieżącą wodą. Przełożyć do miseczki i dodać pozostałe składniki. Wymieszać i odstawić.
  • 2. Ciasto przygotować zaczynając od zrobienia zaczynu z drożdży, cukru i odrobiny ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce na 15min. Po tym czasie dodać resztę składników z rozpuszczonym masłem i ciepłym mlekiem. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok 1,5 godz.
  • 3. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieść jeszcze raz. Podzielić na około 24 części, w zależności jakiej wielkości preferujemy cebularze. Każdą część rozwałkować nadając kształt krążka. Smarować brzegi roztrzepanym jajkiem i nakładać porcje cebuli z makiem. Piec w 190*C przez 15min. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy