Rewelacyjny chlebek, obłędnie żółty i mięciutki. Polecam szczególnie wielbicielom kukurydzy! :D
Składniki:
450 g mąki pszennej
200 g kukurydzy z puszki
2 łyżeczki soli
10 g suchych drożdży
190 g letniej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju rzepakowego
½ łyżeczki kurkumy
Żółty chleb kukurydziany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z kurkumą, drożdżami, solą i cukrem. Kukurydzę odsączyć, ¾ zmiksować blenderem na puree, a następnie połączyć z letnią wodą i olejem. Mieszankę wlać do mąki z dodatkami i dobrze wyrobić rękami do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. Pod koniec dodać resztę kukurydzy i ponownie wyrobić. Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć ściereczką. Odstawić na około 1,5-2 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i uformować okrągły bochenek. Umieścić go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Piec w 200st.C około 30 minut. Upieczony chlebek wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!
Komentarze