Żółty chleb kukurydziany

0 (0 ocen)

Rewelacyjny chlebek, obłędnie żółty i mięciutki. Polecam szczególnie wielbicielom kukurydzy! :D

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
    200 g kukurydzy z puszki
    2 łyżeczki soli
    10 g suchych drożdży
    190 g letniej wody
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka oleju rzepakowego
    ½ łyżeczki kurkumy

Żółty chleb kukurydziany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z kurkumą, drożdżami, solą i cukrem. Kukurydzę odsączyć, ¾ zmiksować blenderem na puree, a następnie połączyć z letnią wodą i olejem. Mieszankę wlać do mąki z dodatkami i dobrze wyrobić rękami do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. Pod koniec dodać resztę kukurydzy i ponownie wyrobić. Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć ściereczką. Odstawić na około 1,5-2 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i uformować okrągły bochenek. Umieścić go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Piec w 200st.C około 30 minut. Upieczony chlebek wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy