żółty pod kokosową chmurką

0 (0 ocen)

  • 20 min

delikatny, puszysty rozpływa sie w ustach

  • 20 min

Składniki:

  • ciasto:
    1szkl.mąki
    3/4masła
    3/4cukru
    1jajko
    1łyzeczka proszku do piecz.
    cukier waniliowy
    Kakao(do posypania spodu)
    masa serowa:
    8żółtek+3całe jajka
    2łyżki mąki kukurydzianej
    olejek pomarańczowy
    1,5 szkl.cukru pudru
    1/2masła
    1kg.sera białego

    kokosowa chmurka:
    8białek
    1/2szkl cukru
    1/2 p wiórek kokosowych
    2łyżki masła
    1łyzka cukru

    polewa:
    100g. czekolady mlecznej
    1łyżka mleka

Żółty pod kokosową chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:zarobić wszystkie składniki razem (mąke, cukier, masło jajko , proszek do piecz.) wyłożyć blaszke pergaminem , ciastem wyłożyć blaszke, spód ciasta posypać kakaem.
    masa serowa:
    ser zmielić 3 razy , jak już bedzie zmielony dodać do niego jajka, mąke kukurydzianą, olejek pomrańczowy, masłlo, cukier puder wszystko razem wyrobić mikserem wylać na blache wyłożoną spodem i wstawić do piekarnika piec 70 minut, pod koniec pieczenia zrobic kokosową chmurke :
    czyli białka ubijamy na sztywno dodajemy do nich cukier i wylewamy na sernik piec jeszcze go 20 min.
    Jak już bedzie upieczony to rozpuszczamy masło z cukrem i wsupujemy wiórka przyrumieniamy je troszke i posypujemy sernik , gdzie nie gdzie mozemy polać polewą jak kto woli.

Porady

zamiast olejka pomarańczowego mozemy dodać waniliowy

Komentarze

Podobne przepisy