Zrazy z grzybkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę namoczyć, cebulę pokroić w małą kostkę, pieczarki również pokroić w drobną kostkę (tylko 350 gram). Do mięsa dodać 2 całe jajka, odciśniętą bułkę, pokrojoną cebulę ( surową, 300 gram), pokrojone pieczarki - 350 gram, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wyrobić, dodać trochę bułki tartej. Masa powinna być podobna do masy na kotlety mielone.Formować zrazy( owalne o długości około 8 centymetrów). Otoczyć w mące, smażyć na rumiane na oleju. Podczas smażenia trzeba uważać, żeby zrazy nie pękły, w tym celu trzeba szybko obsmażyć z 3 stron, a potem dosmażyć aby były rumiane. Usmażyć na maśle cebulkę(200 gram) pokrojoną w grubsze plasterki ( dodać trochę soli i pieprzu). Usmażone zrazy ułożyć w naczyniu żaroodpornym warstwami, przekładając podsmażonymi pieczarkami. Na wierzch położyć plasterek masła ( ok 50 gram). Zalać wodą do połowy i dusić ok. 30 minut.
Komentarze