Zrazy z grzybkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Moja rodzina je uwielbia :)

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
    cebula 300 gram+ 200 gra,
    2 jajka
    Pieczarki 350 gram + 200 gram
    Bułka tarta
    Mąka zwykła (do obtaczania)
    Olej ( do smażenia)
    Masło
    2 bułki zwykłe średnie
    sól, pieprz

Zrazy z grzybkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę namoczyć, cebulę pokroić w małą kostkę, pieczarki również pokroić w drobną kostkę (tylko 350 gram). Do mięsa dodać 2 całe jajka, odciśniętą bułkę, pokrojoną cebulę ( surową, 300 gram), pokrojone pieczarki - 350 gram, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wyrobić, dodać trochę bułki tartej. Masa powinna być podobna do masy na kotlety mielone.Formować zrazy( owalne o długości około 8 centymetrów). Otoczyć w mące, smażyć na rumiane na oleju. Podczas smażenia trzeba uważać, żeby zrazy nie pękły, w tym celu trzeba szybko obsmażyć z 3 stron, a potem dosmażyć aby były rumiane. Usmażyć na maśle cebulkę(200 gram) pokrojoną w grubsze plasterki ( dodać trochę soli i pieprzu). Usmażone zrazy ułożyć w naczyniu żaroodpornym warstwami, przekładając podsmażonymi pieczarkami. Na wierzch położyć plasterek masła ( ok 50 gram). Zalać wodą do połowy i dusić ok. 30 minut.

Komentarze

Podobne przepisy