Zucchine e melanzane al forno con mozzarella

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Czyli cukinia z bakłażanem zapiekane z mozzarellą. Jako pyszny dodatek do mięsa lub po prostu osobne danie, polecam :)

  • Łatwy

Składniki:

  • - cukinia: 1 sztuka
    - bakłażan: 1 sztuka
    - mozzarella: 120 gramów
    - papryczka chili: 1 sztuka
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - czosnek: 1 szczypta
    - tabasco (nadające potrawom posmak grillowania): 1 łyżeczka

Zucchine e melanzane al forno con mozzarella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytą cukinie i bakłażana kroimy w centymetrowe plastry.

    Podsmażamy je z obu stron na oliwie na patelni grillowej.

    Pod koniec podsmażania dodajemy posiekaną papryczkę chili.

    Doprawiamy do smaku czosnkiem i solą.
  • 2. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian plastry cukinii, pokrojoną mozarellę, plastry bakłażana i tak do wyczerpania składników.

    Posypujemy chilli i polewamy kilkoma kroplami sosu tabasco.

    Zapiekamy w 200 stopniach do rozpuszczenia sera.

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy