Gęsta zupa z mięsem, pieczarkami, fasolą i ostrą papryczką chili. Danie rozgrzewające i sycące.
60 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
filet z kurczaka 500 g
2 łyżki oleju rzepakowego
3 cebule
duży por
marchewka
plaster selera
10 pieczarek
2 papryki słodkie czerwone
papryczka chili
puszka czerwonej fasoli
100 g koncentratu pomidorowego
2 łyżki cukru
pieprz młotkowany z kolendrą
łyżeczka tymianku
sól do smaku
Zupa a'la chili con carne z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Umyte, osuszone mięso, pokrojone w kostkę przełożyć do garnka i obsmażyć. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę i tak samo pokrojonego pora. Smażyć na wolnym ogniu, od czasu do czasu pomieszać. Dodać pokrojoną w półplasterki marchewkę, pokrojonego selera oraz pokrojone w plasterki pieczarki.
2.Wlać 2 litry przegotowanej, ciepłej wody, albo bulionu. Gotować powoli ok. 20 min. Dodać koncentrat pomidorowy i pokrojone w kostkę papryki bez gniazd nasiennych. Gotować 15 min. Na koniec dodać czerwoną fasolę i tymianek, pieprz młotkowany z kolendrą, cukier, sól do smaku. Zupę podawać gorącą.
Smacznego.
Komentarze