Zupa a'la chili con carne z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Gęsta zupa z mięsem, pieczarkami, fasolą i ostrą papryczką chili. Danie rozgrzewające i sycące.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • filet z kurczaka 500 g
    2 łyżki oleju rzepakowego
    3 cebule
    duży por
    marchewka
    plaster selera
    10 pieczarek
    2 papryki słodkie czerwone
    papryczka chili
    puszka czerwonej fasoli
    100 g koncentratu pomidorowego
    2 łyżki cukru
    pieprz młotkowany z kolendrą
    łyżeczka tymianku
    sól do smaku

Zupa a'la chili con carne z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Umyte, osuszone mięso, pokrojone w kostkę przełożyć do garnka i obsmażyć. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę i tak samo pokrojonego pora. Smażyć na wolnym ogniu, od czasu do czasu pomieszać. Dodać pokrojoną w półplasterki marchewkę, pokrojonego selera oraz pokrojone w plasterki pieczarki.
  • 2. Wlać 2 litry przegotowanej, ciepłej wody, albo bulionu. Gotować powoli ok. 20 min. Dodać koncentrat pomidorowy i pokrojone w kostkę papryki bez gniazd nasiennych. Gotować 15 min. Na koniec dodać czerwoną fasolę i tymianek, pieprz młotkowany z kolendrą, cukier, sól do smaku. Zupę podawać gorącą.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy