Zupa borowikowa z porem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Bardzo lubię zupę grzybową.
Do tej zupy wykorzystałam grzyby mrożone. Ale świeże borowiki będą jeszcze lepsze :)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 marchewki
    1 korzeń pietruszki
    2 liście laurowe
    1 kostka rosołowa (u mnie domowej roboty)
    3 ziela angielskie
    1 por
    0,5 kg borowików
    1 cebula
    2 łyżki śmietany
    1 łyżka mąki
    koper, czosnek niedźwiedzi (mrożony)
    ulubiony makaron
    masło
    sól/ pieprz

Zupa borowikowa z porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1,5 litra wody zagotowujemy, wrzucamy kostkę rosołową, dodajemy pokrojoną w krążki marchewkę oraz pietruszkę oraz cebulę. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie.
  • 2. Następnie kroimy borowiki na małe kawałki, pora na cienkie krążki.
    Grzyby dusimy na maśle, dodajemy pora. Dusimy ok. 15 min. Przerzucamy do gotującego się bulionu.
  • Druga część makaronu wykorzystana 3. Dodajemy ulubiony makaron. Gotujemy
    Podbijamy śmietaną z mąką i wodą.
    Przyprawiamy solą oraz pieprzem.
    Dodajemy koperek oraz czosnek niedźwiedzi.

Komentarze

Podobne przepisy