zupa Boryny

0 (0 ocen)

  • 20 min

treściwa rozgrzewająca zupa dla prawdziwego mężczyzny i nie tylko ...

  • 20 min

Składniki:

  • 2 wędzone udka
    20 dkg cienkiej kiełbasy
    4 duże marchewki
    2 pietruszki
    seler
    3 duże ziemniaki
    por
    puszka czerwonej fasoli
    3 duże czerwone buraki
    6 brukselek
    3 łyżki ryżu sypkiego
    garść fasolki szparagowej zielonej
    sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy szczypta kwasku cytrynowego
    4 łyżki śmietany 18 %

Zupa boryny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do gotującej wody dodać udka wędzone i kiełbasę pokrojoną w kostkę ziele i liść laurowy ugotować wywar. W trakcie gotowania wsypać ryż mieszać by nie przykleił się do dna. Następnie marchewki pietruszki buraki ziemniaki seler pokroić w kostkę i dodać do wywaru wrzucić także fasolkę por brukselki. gotować aż warzywa zmiękną, na samym końcu dodać osączoną z zalewy czerwoną fasolę . Gdy wszystkie składniki są już ugotowane doprawić sola pieprzem i kwaskiem cytrynowym dolać również zahartowaną śmietanę. SMACZNEGO

Porady

aby śmietana się nie zważyła przed wlaniem do zupy dodać do śmietany kilka łyżeczek gorącego wywaru i wymieszać

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy