Składniki:
3 ćwiartki z kurczaka
3 ziemniaki
2 młode marchewki
1 duży pęczek botwinki z buraczkami
1 cukinia
1/2 kapusty pekińskiej
2-3 liście laurowe
1 łyżka ziarenek ziela angielskiego
sól do smaku
pieprz do smaku
Zupa botwinkowa z cukinią i kapustą pekińską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować, aż mięso będzie miękkie (około 50 minut), następnie wyjać je z garnka, a wywar przecedzić przez sito. Wrzucić pokrojone kostkę buraczki, marchewkę i ziemniaki. Gotować 10 minut. Wrzucić cukinię pokrojoną w ćwierćplasterki, pokrojone listki i łodygi botwinki oraz poszatkowaną kapustę. Gotować kolejne 10 minut. Przyprawić zupę do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze