Zupa buraczkowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna zupa z czerwonych buraków i innych warzyw, na bulionie drobiowym.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 ćwiartki z kurczaka
    - ziemniaki
    - 4 marchewki
    - por
    -1 pietruszka
    - seler
    - buraczki
    - koper
    - lubczyk
    Przyprawy:
    - ziele angielskie, liść laurowy
    - sól, pieprz, łyżeczka cukru
    - troszkę octu
    - śmietanka do zabielenia

Zupa buraczkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać zimną wodę, wrzucić umyte ćwiartki z kurczaka i gotować, aż pojawi się szum.
  • 2. W między czasie obrać i przygotować warzywa: marchew i por w plasterki, seler i pietruszka w kosteczkę, buraczki w pół plasterki, ziemniaki w dużą kostkę.
  • 3. Zebrać szum, wrzucić warzywa oprócz buraczków. Dodać ziele angielskie i liść laurowy, sól i pieprz i gotować.
  • 4. Jak mięso zacznie robić się miękkie, dodać buraczki i gotować dalej. Dodać cukier i ocet. Pod koniec dodać lubczyk i posiekany koper. Zabielić śmietanką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy