Zupa cebulowa od Marty

0 (0 ocen)

  • 30 min

Nigdy nie mogłam się przekonać do zupy cebulowej, ale gdy moja szwagierka zrobiła ją na Wielkanoc , to normalnie aż poprosiłam o dokładkę i teraz nie czekam na święta żeby ją przygotować. Polecam

  • 30 min

Składniki:

  • - 2 serki topione śmietankowe (te prostokątne)
    - 3 cebule duże (pokroić w plastry)
    - 50 dag mięsa drobiowego
    - 2 pory
    - 1,5 l rosołu (z kostek 1l wody i 2 kostki rosołowe)
    - 1 słoik pieczarek marynowanych krojonych dużych lub 1 opakowanie surowych pieczarek
    -kilka łyżek śmietany

Zupa cebulowa od marty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki odcedzić lub jeżeli są w opakowaniu to oczyścić i pokroić w plasterki. Podsmażyć wraz z cebulą na patelni. Na osobnej patelni podsmażyć mięso drobiowe pokrojone w kosteczkę a następnie zmieszać z cebulą i pieczarkami. Przygotować rosół, dodać mięso i surowe pory pokrojone w plastry. Chwilę podgotować. Dodać serki topione i gotować na małym ogniu, aż do ich rozpuszczenia. Dodać śmietanę i przyprawić do smaku wg uznania. SMACZNEGO!!!

Porady

Śmietanę proponuję dodać po rozpuszczeniu serków, wtedy będziemy wiedzieć dokładnie ile trzeba jeszcze zabielić zupkę i jak zmienić jeszcze jej smak. Mięso drobiowe to najlepsze oczywiście piersi z kurczaka lub indyka (jak kto woli). Zupka jest bardzo smaczna, a jako dodatek można podać do niej bagietki pokrojone na małe kromeczki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy