Zupa cebulowo - paprykowa

0 (0 ocen)

  • 20 min

To była moja pierwsza zupa-krem. Bardzo przypadła do gustu domownikom, była przepyszna!

  • 20 min

Składniki:

  • 1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki masła lub margaryny
    1 czerwona papryka
    3/4 l bulionu
    2 tosty
    20 dag serka wiejskiego
    świeże zioła
    olej, sól, pieprz
    słodka papryka

Zupa cebulowo - paprykowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozpuścić tłuszcz. Przesmażyć krótko na złoty kolor posiekaną cebulę i czosnek. Dodać paprykę pokrojoną w kosteczkę, smażyć chwilę razem. Zalać bulionem, gotować na małym ogniu 10 minut.
    Dwie kromki pieczywa pokroić w kostkę. Zrumienić na patelni na 1-2 łyżkach oleju, by powstały chrupiące, złote grzanki.
    Wywar z warzywami zdjąć z ognia. Zmiksować zupę na gładki krem. Doprawić do smaku. Wymieszać.
    Do każdej porcji zupy dodać część serka oraz grzanek. Udekorować ziołami.

Porady

http://smakujmy.pl/211-zupa-cebulowo-paprykowa/

Komentarze

Podobne przepisy