zupa chlebowa

0 (0 ocen)

  • 15 min

Zupa jest błyskawiczna, tania i bardzo sycąca.

  • 15 min

Składniki:

  • 3 garście miąższu chlebowego (miałam z żytniego chleba)
    1,2 litra bulionu drobiowego
    2 średnie cebule
    50 gramów sera żółtego lub czystego topionego
    0,5 łyżeczki kminku całego
    siekana zielona pietruszka
    sól, pieprz

Zupa chlebowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oleju szklimy posiekaną cebulę, dorzucamy do niej chleb i przesmażamy wszystko przez około 2 minuty. Całość zalewamy gorącym bulionem, wsypujemy kminek i gotujemy na maleńkim ogniu około 15 minut, następnie wyłączamy gaz, wrzucamy pokrojony w kosteczkę ser, ewentualnie doprawiamy. Na talerzach posypujemy natką pietruszki.

Porady

W wersji dla dorosłych, część bulionu możemy zastąpić piwem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy