Zupa curry

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 6 osób

zupa

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1/2 cebuli
    2 ząbki czosnku
    1 mała marchewka
    15 plasterków pora
    łyżka masła
    łyżka oleju
    1 i 1/2 litra bulionu
    200 g piersi z indyka
    1 – 2 łyżki śmietanki 30%
    1 łyżka mleka kokosowego
    natka pietruszki
    świeża kolendra
    Makaron ryżowy 1/3 opakowania
    przyprawy (kolendra, słodka i ostra papryka, curry, kurkuma, miód, sól,pieprz)

Zupa curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać patelnię wraz z masłem i olejem. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, czosnek pokrojony w plasterki. Smażyć, dodać plasterki pora oraz marchewkę (marchewka pokrojona wzdłuż obierakiem). Dodać po pół łyżeczki słodkiej papryki,ostrej papryki, curry, kurkumy,mielonej kolendry,sól, pieprz. Bulion zagotować w garnku dodać warzywa z patelni. Gotować. Mięso pokroić w kostkę. Obsypać przyprawami (curry, papryka słodka, kurkuma, sól i pieprz, Można dodać łyżeczkę miodu. Obsmażyć na oleju do zarumienienia. Dodać do bulionu.Gotować około 10 minut. Dodać śmietankę wymieszaną z mlekiem kokosowym. Gotować kilka minut. Zupę doprawić w razie konieczności.
    1/3 lub 1/4 makaronu ryżowego ugotować wg przepisu na opakowaniu. Podawać z zupą. Można makaron wrzucić do środka zupy. Podawać z świeża natką pietruszki i kolendry.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy