Rozgrzewająca zupa czosnkowa z dodatkiem sera oraz chrupiącymi grzankami kusi swym smakiem nawet w najchłodniejsze dni. Przepis pochodzi z książeczki " Co jeść przy nadciśnieniu".
1 min
Łatwy
Składniki:
1 l bulionu wołowego
1 mała cebula
1 ziemniak
100g chudego boczku wędzonego
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
Sól
Pieprz
2-3 kromki chleba razowego
Żółty tarty ser
Zupa czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać, drobno posiekać. Ziemniak obrać i pokroić w niewielką kostkę.
Bulion doprowadzić do wrzenia i dodać do niego ziemniaka, całość gotować około 15minut.
W tym czasie pokrojony drobno boczek stopić na wolnym ogniu, następnie dodać cebulkę, chwilę smażyć. Całość dodać do bulionu. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu około 10minut.
W tym czasie pokrojony w kostkę chleb zrumienić na chrupka na suchej patelni.
Na dno miseczka nałożyć porcję tartego żółtego sera i wlać wrzącą zupę – ser rozpłynie się pod wpływem gorącej zupy. Przed podaniem do zupy dodać chrupiące grzanki.
Komentarze