Zupa czosnkowa

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

Rozgrzewająca zupa czosnkowa z dodatkiem sera oraz chrupiącymi grzankami kusi swym smakiem nawet w najchłodniejsze dni. Przepis pochodzi z książeczki " Co jeść przy nadciśnieniu".

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 l bulionu wołowego
    1 mała cebula
    1 ziemniak
    100g chudego boczku wędzonego
    4 ząbki czosnku
    1 łyżeczka majeranku
    Sól
    Pieprz
    2-3 kromki chleba razowego
    Żółty tarty ser

Zupa czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, drobno posiekać. Ziemniak obrać i pokroić w niewielką kostkę.
    Bulion doprowadzić do wrzenia i dodać do niego ziemniaka, całość gotować około 15minut.
    W tym czasie pokrojony drobno boczek stopić na wolnym ogniu, następnie dodać cebulkę, chwilę smażyć. Całość dodać do bulionu. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu około 10minut.
    W tym czasie pokrojony w kostkę chleb zrumienić na chrupka na suchej patelni.
    Na dno miseczka nałożyć porcję tartego żółtego sera i wlać wrzącą zupę – ser rozpłynie się pod wpływem gorącej zupy. Przed podaniem do zupy dodać chrupiące grzanki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy