Aromatyczna zupa krem z dyni podkreślona słodkim batatem. Jest delikatna i szybka w przygotowaniu. Dodatek masła orzechowego nadaje jej niepowtarzalnego smaku.
30 min
Składniki:
1 kg dyni piżmowej
1 batat
2 łyżki masła orzechowego
500 ml bulionu warzywnego
1 łyżka masła
sól
biały pieprz
Zupa dyniowa z batatem i masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obraną dynię i batata kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Miękkie warzywa blendujemy na gładki krem. Ponownie gotujemy dodając masło zwykłe i orzechowe. Doprawiamy białym pieprzem. Jeśli nie mamy akurat masła orzechowego możemy użyć orzeszków ziemnych. Wystarczy około pół szklaki, prażymy je na suchej patelni. Kiedy przestygną miksujemy w malakserze na gładką masę. Gotową zupę podajemy z ulubionymi dodatkami.
Komentarze