Zupa dyniowa z batatem i masłem orzechowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Aromatyczna zupa krem z dyni podkreślona słodkim batatem. Jest delikatna i szybka w przygotowaniu. Dodatek masła orzechowego nadaje jej niepowtarzalnego smaku.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg dyni piżmowej
    1 batat
    2 łyżki masła orzechowego
    500 ml bulionu warzywnego
    1 łyżka masła
    sól
    biały pieprz

Zupa dyniowa z batatem i masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną dynię i batata kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Miękkie warzywa blendujemy na gładki krem. Ponownie gotujemy dodając masło zwykłe i orzechowe. Doprawiamy białym pieprzem. Jeśli nie mamy akurat masła orzechowego możemy użyć orzeszków ziemnych. Wystarczy około pół szklaki, prażymy je na suchej patelni. Kiedy przestygną miksujemy w malakserze na gładką masę. Gotową zupę podajemy z ulubionymi dodatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy