Zupa dyniowa z curry

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nigdy nie lubiłam zupy z dyni. Do czasu, kiedy odkryłam, że smażona przyprawa curry zupełnie zmienia jej smak. Tej przyprawy nie może zabraknąć.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - bulion: 1 litr
    - miąższ z dyni: 0.5 kilograma
    - średnia cebula: 2 sztuki
    - curry: 2 łyżeczki
    - kumin: 1/2 łyżeczki
    - śmietana: 4 łyżki
    - masło orzechowe: 1.5 łyżeczki
    - imbir: 1 szczypta
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta
    - chili wg upodobań: 1 szczypta

Zupa dyniowa z curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię pokroić w kostkę. Wrzucić do wrzącego bulionu. Gotować do miękkości. Posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Wsypać przyprawy, krótko razem przesmażyć. Dodać do dyni, chwilkę pogotować, zmiksować. Dodać masło orzechowe. Podawać z kleksem śmietany i grzankami lub tostami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy