Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

0 (0 ocen)

Bardzo smaczna i zdrowa zupa na jesienny obiad. Doskonale rozgrzewa a podana z grzankami lub groszkiem ptysiowym nasyci.

Składniki:

  • ok 600-700g miąższu z dyni
    puszka mleczka kokosowego
    cebula
    ząbek czosnku
    40g masła
    curry
    kurkuma
    imbir
    sól
    świeżo zmielony kolorowy pieprz

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło. Szklimy drobno posiekaną cebulę. Na koniec dodajemy posiekany czosnek i smażymy ok 2 minuty. Wsypujemy dynię pokrojoną w kostkę i zalewamy szklanką wody. Przyprawiamy solą i dusimy pod przykryciem do miękkości. Zupę miksujemy na gładki krem, wlewamy mleczko kokosowe i doprawiamy do smaku curry, kurkumą i imbirem wedle uznania.

Porady

Zupę podajemy posypaną natką pietruszki i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy