Zupa dyniowa z szałwią

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pyszna kremowa zupa dyniowa

  • Łatwy

Składniki:


  • - miąższ z dyni: 500 gramów
    - por: 1 szklanka
    - marchew: 1 sztuka
    - seler: 1 sztuka
    - ziemniaki: 2 sztuki
    - bulion: 1.5 litra
    - oliwa: 1 łyżka
    - pieprz ciołowy: 0.5 łyżki
    - sól i pieprz do smaku: 1 sztuka
    - listki szałwi: 0.33 szklanki
    - gęsty jogurt naturalny: 150 gramów
    - grzanki: 1 szklanka

Zupa dyniowa z szałwią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pora i marchewkę po obraniu kroimy w kostkę, pora po dokładnym umyciu kroimy w półplasterki. Warzywa podsmażamy na oliwie w garnku z grubym dnem. Następnie zalewamy bulionem, a jak się zagotuje dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki (również obrane i pokrojone w kostkę). Gotujemy na średnim ogniu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie zupę miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. Doprawiamy posiekanymi listkami szałwii, pieprzem ziołowym, solą i czarnym pieprzem do smaku.
    Podajemy z grzankami i gęstym jogurtem naturalnym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy